Tågbiljetter.nu

Tyvärr hittades inga biljetter från Malmö till StockholmSystemet är för närvarande utan tågresor i databasen :(.

Stockholms Centralstation

Sveriges största järnvägsstation, sett till både antalet resenärer och antalet spår, är givetvis stationen i huvudstaden, Stockholms Centralstation. Beroende på hur man räknar kan Stockholm C även betraktas som den största stationen i Norden. Varje dag är det fler än 200 000 resenärer som reser med tåg till eller från Stockholm. Det sägs att ungefär åtta av tio tågresor antingen avgår eller har slutstation i Stockholm och det kan mycket väl stämma.

Stockholms Centralstation invigdes 1871, vilket faktiskt är betydligt senare än stationerna i exempelvis Malmö och Göteborg. Idag är Stockholm C den enda järnvägsstationen för långväga resor i Stockholm. Tidigare har staden dock haft flera mindre stationer, till exempel Norra station. Söder om Stockholm ligger dock Flemingsberg station där vissa fjärrtåg stannar.

Linjer och restider

Stockholm C har anslutning till 16 linjer på flera olika banor och det gäller att gå rätt i stationshuset när man ska gå till sitt tåg. Spår 1-8 (norra delen av stationen) har anslutningar till Mälarbanan mot Västerås och Örebro, Ostkustbanan mot Uppsala och Gävle/Sundsvall samt Arlandabanan. Spår 10-19 (notera att spår 9 saknas!) har anslutningar för fjärrtåg mot Västra stambanan mot bland annat Göteborg, Södra stambanan mot Norrköping, Linköping och Malmö/Köpenhamn, samt Ostkustbanan. På vissa av spåren 10-19 går också regionaltåg på Nynäsbanan mot Nynäshamn samt tåg på Saltsjöbanan, Lidingöbanan och Roslagsbanan.

När man väljer tåg till eller från Stockholm har man ofta flera tågtyper att välja mellan. På sträckan Linköping-Stockholm kan man till exempel välja mellan snabbtåg, InterCity-tåg och regionaltåg. Detsamma gäller på sträckan Stockholm-Uppsala. Restiden med regionaltåg och InterCity-tåg är normalt ungefär densamma. Restiden med snabbtåg blir i vissa fall betydligt kortare. Restiden Stockholm-Göteborg är cirka tre timmar (med snabbtåg). Resan Stockholm-Malmö tar cirka 4:30 med snabbtåg.

Om Stockholm

Stockholm är en stad som kan bjuda på det mesta, oavsett man reser till staden i affärer eller nöjen. Sigtuna var det första administrativa centrumet i Sverige, men redan under 1200-talet tog den snabbt växande staden Stockholm successivt över och sedan 1300-talet har Stockholm definitivt varit Sveriges centrum. Framför allt var det under Gustav Vasas tid som Stockholm blev en maktfaktor.

Stockholm har över tusen restauranger, nattklubbar och barer, mängder av museer, idrott i världsklass, teater och opera, samt mycket mer. Det finns något för alla i Stockholm.

Malmö C

Det har hänt mycket när det gäller tågtrafiken i Malmö de senaste åren. Fram till 2010 fanns bara en station i Malmö, nämligen Malmö Central, men numera finns faktiskt tre stationer. Förutom Malmö C finns nu också Triangeln och Hyllie.

Den första järnvägsstationen i Malmö invigdes redan 1856, i samband med att järnvägen drogs till Lund. Den stationen låg emellertid inte riktigt på platsen för dagens stationsbyggnad. Det skedde nämligen en brand år 1866 som totalförstörde byggnaden. Dagens stationsbyggnad härstammar från 1872.

Malmö är Sveriges tredje största stad och Malmö Central är Sveriges tredje största station med ungefär 350 trafikrörelser varje dag. Sammanlagt är det bortåt 20 miljoner människor – såväl resenärer som besökare – som passerar stationen varje år.

Linjer och restider

Malmö Central har anslutningar till en mängd olika banor, vilket gör att kommunikationerna till och från Malmö är utmärkta. Söderut kan du resa mot Trelleborg på Kontinentalbanan och Ystad på Ystadbanan. Österut går den så kallade Österlenbanan genom Lund. Lund ligger även på Södra stambanan mellan Malmö/Köpenhamn och Katrineholm/Stockholm. Norrut går Västkustbanan mot Göteborg (via Lund) samt tåg mot Ängelholm. Västerut går avgångar mot Köpenhamn och vidare mot Hamburg och Berlin.

Tågtrafiken över sundet är mycket frekvent. Det går ett tåg från och till Malmö till och från Köpenhamn/Helsingör var 20:e minut stora delar av dygnet.

Restiden för sträckan Stockholm-Malmö med snabbtåg är cirka 4:30. Sträckan Göteborg-Malmö tar cirka tre timmar med Öresundstågen.

Om Malmö

Malmö är en stad som har haft såväl riktiga guldåldrar som perioder av mer blygsam utveckling. Intressant är också att Malmö under långa perioder under Medeltiden var under danskt styre. Vissa försvarsverk som finns kvar i Malmö med omnejd byggdes faktiskt för att hålla svenskarna borta från staden.

Malmö är Sveriges tredje största stad och den av de större städerna som växer snabbast. Närheten till Danmark spelar självklart in, men det sker även en gynnsam ekonomisk utveckling i Skåne som helhet och Malmö är centrum för den utvecklingen.