Tågbiljetter.nu

Billiga tågbiljetter - 9 bra tips på hur hittar den billigaste tågresan

Generellt för att hitta billiga tågbiljetter är att antingen vara ute i mycket god tid eller tvärtom att våga vänta in i det sista. Om du letar lite utanför de vanligaste ställena kan du hitta andra sätt att köpa tågbiljetter på, som kan vara både billigare och bekvämare. I denna artikel får du de bästa tipsen för att hitta en billig tågresa.

1. Använd andra tågbolag

Det finns många olika sätt att hitta billigare tågbiljetter än att bara titta på SJ:s hemsida. Det finns alternativa tågbolag att åka med (se Tågbolag i Sverige) som i många fall kan vara billigare, eller åtminstone ha bättre avgångar.

Du behöver alltså inte vara begränsad till just SJ. Du kan hitta andra typer av erbjudanden hos alternativa tågbolag som tex fasta priser mellan större städer som Stockholm, Malmö och Göteborg.

2. Köp biljetterna på auktion

Ett populärt sätt att köpa tågbiljetter är att göra det genom auktionstjänsten Tradera. Där startar utgångspriset alltid på 1 kr och hamnar nästan alltid under det vanliga priset. Du kan framförallt göra stora klipp på sträckor som inte är de allra mest trafikerade. Auktionstiden går ut 2 dagar före tågets avgång och påbörjas 4 dagar för avgång. Då kan alltså inte köpa biljetterna långt i förväg på detta sätt.

Tågbiljetter.nu hämtar frekvent ut samtliga tågresor man kan köpa på Tradera så du kan använda vår sökmotor för att leta bland Traderas tågbiljetter.

3. Köp biljetterna på internets annonsmarknader

Eftersom SJ tar ut en avgift för ombokningsbara biljetter så är det lätt att man undviker att köpa ombokningsbara biljetter. När dessutom tågbiljetterna är opersonliga så är det bäddat för en vital andrahandsmarknad på internets annonsmarknader.

Genom att köpa biljetter från andra privatpersoner kan du både pruta och få tag på biljetter i god tid. Annonsmarknaderna passar bäst för de mer trafikerade sträckorna eftersom det är lättare att få tag på och du kan tjäna mer jämfört med SJ:s pris.

Här kan du hitta tågbiljetter i andrahand:

4. Sista minuten-biljetter

För dig som är under 26 år, studerande eller pensionär kan du använda dig av SJ:s Sista Minuten. Den kan köpas tidigast 24 h innan avgång och är i många fall riktigt billiga. Du bokar Sista Minuten-resor här på SJ:s hemsida.

5. Använd SJ:s lågpriskalender

SJ har en smart och enkel lågpriskalender här på sin hemsida. Här kan man enkelt se var det finns billiga tågresor kvar för specifika datum. Dessa priser gäller både för vuxna och ungdomar.

6. Boka 90 dagar innan

SJ släpper en viss typ av biljetter 90 dagar innan. Dessa biljetter är 2:a klass och kan inte ombokas men ser man till att köpa sin biljett då kan man få tag på de där billiga biljetterna som det kanske bara finns ett fåtal av. Det finns nämligen ett begränsat antal biljetter av olika slag.

Det är till exempel därför som det oftast, men inte alltid är dyrt att boka en tågbiljett sent, då finns ofta bara de dyraste kvar. Som nämnts tidigare kan man dock hitta billiga tågbiljetter via Tradera.

7. Åk på obekväma tider

Du har kanske sett det när du bokat tågbiljetter innan. Morgon och sen-eftermiddagsbiljetterna är ofta dyrare än om du åker kring lunch. Försök undvika weekendresenärerna (fredag efter jobbet till söndag kväll) och affärsresenärerna (måndag morgon och fredag eftermiddag) så har du goda chanser att hitta billigare biljetter.

8. Boka via nätet

Det är billigare att boka sin resa via nätet jämfört med motsvarande resa om man bokar den på telefon. Om du inte absolut behöver telefonsupport så gör ditt köp på nätet så sparar du pengar.

9. Skaffa bonuspoäng att åka för

SJ har ett bonusprogram liknande flygbolagens bonusprogram (som till exempel Eurbonus), SJ:s bonusprogram heter SJ Prio och ger dig bonuspoäng varje gång du åker med SJ. Därtill kan du skaffa bonuspoäng när du handlar mat ombord eller om du väljer att använda SJ:s Mastercard kreditkort. För dessa bonuspoäng kan du sedan åka gratis när du samlat på dig tillräckligt många. Läs mer om SJ Prio på SJ.se eller Bonuspoäng.se.

...men röda avgångar då?

Röda avgångar finns inte längre hos SJ. De har ersatts av andra rabatter.